Шеремета: Фермери отримають дотації на гектари і на працівників

31 жовтня 2018, 16:55 3701

Фермерські господарства уже в цьому році зможуть отримувати допомогу на гектар земель і на працівників, які працюють в господарствах.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики України Віктор Шеремета, передає Agronews.

За його словами Кабінет міністрів України вніс відповідні зміни до урядової постанови №106 від 7.02.2018 року «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств. Документ має бути опублікований уже на цьому тижні.

Заступник міністра повідомив, що після вступу в дію змін, вони будуть діяти на постійній основі починаючи з цього року.

«Ми внесли дві зміни до порядку використання коштів держпітримки на фермерів. Одна зміна — це пряма підтримка на гектар, так само як у Європі — 100 євро, у нас 3 тисячі гривень на площу до 20 га. Тобто фермери можуть отримати до 60 тисяч гривень на площу. Але фермери, які створилися з 1 січня 2016 року, тобто новостворені господарства», — повідомив заступник міністра.

Він проінформував, що друга зміна — це запровадження дотації на члена фермерського господарства у розмірі 9,5 тисяч гривень на члена господарства.

«Це пряма підтримка, це дотація на працюючого зареєстрованого члена господарства. Але ця сума складає не більше 30 тисяч, тобто три члена господарства отримають цю дотацію. Як правило невеликі наші господарства мають у своєму складі не більше трьох членів, якщо більше господарство, то воно отримає все-одно на трьох членів», — повідомив Шеремета.

За його словами, постанова також розширила список банків, за кредити в яких фермери мають право отримати компенсацію від держави. Раніше це були тільки чотири державних банки — тепер також комерційні.