Експерт: Аграрні розписки перейшли в нову площину

26 вересня 2016, 12:49 2486

Аграрні розписки досягли значних успіхів у Бразилії, але процес не стоїть на місці і зараз цей інструмент уже відкриває нові можливості.

Про це розповів президент Бразильського сільськогосподарського товариства Густаво Джанкейра, інформує AgroReformsUA.

«В Бразилії аграрні розписки стають все дедалі технічно складнішим механізмом, ціни тепер прив’язуються до ф’ючерсного ринку, щоб мати можливість хеджувати ризики. А з 2015 року аграрну розписку можна зареєструвати на біржі і вона може обертатись, як цінні папери, саме така новація дає можливість таким кредиторам як банки запустити аграрні розписки у вільний обіг на біржі», — пояснив він. 

«N. B.!» Олексій Омеляненко: Восени сільгоспвиробники ще чотирьох областей приєднаються до аграрних розписок

Також Густаво Джанкейра відмітив загальні вигоди для позичальника і кредитора при використанні аграрних розписок.

«Найперше — це доступ до альтернативних джерел фінансування, потенційно вища швидкість розгляду заявок та нижчі процентові ставки, гнучкість у погашенні зобов’язань, «природне хеджування» у випадку погашення зобов’язання в натуральній формі, можливість приймати угоди про закупки майбутньої продукції як ліквідну заставу», — пояснив він.


Для довідки: Бразилія — сьома економіка світу, та друга за величиною виробництва продуктів харчування, і є найбільшим експортером продовольства у світі. Внесок аграрного сектору у ВВП Бразилії становить 23%, а в загальному обсязі експорту країни — 44%. У 2014 році Бразилія експортувала продукції на 101 мільярд доларів США в 217 країн.