Аграрні розписки планують вивести на фондовий ринок

07 листопада 2018, 11:58 2682

Міністерство аграрної політики та продовольства планує спільно з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку запустити аграрні розписки як цінні папери на фондовий ринок.

Про це зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова

За 10 місяців 2018 р. виробники залучили 3,3 млрд грн, а це 75% від загальної суми, оформивши 521 аграрну розписку.

«І якщо раніше ми були акцентовані на зерновому ринку, то сьогодні спектр заставної продукції значно розширився. Зараз до цього процесу вже додатково залучено 25 сільськогосподарських продуктів, серед яких ягоди (чорниця, малина, шипшина, кавуни), фрукти (яблука), овочі (картопля, морква, зелений горошок, часник), а також рис, гречка, гірчиця, сіно та молоко», — відмітила вона. 

Ковальова додала, що за всю історію існування в Україні аграрних розписок 90% видано малим та середнім виробникам.

Як зазначається, Мінагропрод працюватиме над подальшим опрацюванням законодавчої бази. Крім того, планується спільна робота міністерства із Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку щодо запуску аграрних розписок як цінних паперів на фондовий ринок.

«Система функціонування аграрних розписок сформована, вона цікава постачальникам, тому що збільшується потреба у вхідних ресурсах. Також заінтересований фінансовий сектор — деякі банки організували спеціальні програми кредитування із залученням аграрних розписок. І, безумовно, зацікавлені виробники, адже це можливість отримати необхідні матеріальні ресурси та кошти, щоб почувати себе більш впевнено під час посівної та збиральної кампаній», — резюмувала Ковальова.