Аграрії категорично проти підвищення тарифів Укрзалізниці

11 серпня 2017, 13:05 4050

Аграрні асоціації виступили категорично проти підвищення тарифів на залізничні перевезення та звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням долучити аграріїв до діалогу щодо індексації тарифів на перевезення вантажів залізницею.

Про це йдеться у повідомленні «Українського клубу аграрного бізнесу».

Як зазначається, зростання цін на вантажні перевезення «Укрзалізницею» призведе до додаткових витрат на транспортування зерна для аграріїв в обсязі близько 1,5 млрд грн. За останні 3 роки тарифи на перевезення зернових в Україні зросли на 88%, а відповідно до проекту консолідованого фінансового плану ПАТ «Укрзалiзниця» на 2017 р. передбачається індексація тарифів на вантажні перевезення в межах України на 22,5%. Крім того, заплановані два сценарії підвищення тарифів з січня 2018 р. на 21% або 28%, з 2019 р. на 19% або на 23%.

Таким чином, як пояснюють в УКАБ, у наступні 3 роки заплановане підвищення тарифів на вантажні перевезення «Укрзалізницею» ще на 70%, а після переходу вагонів на баланс філії «Центр транспортної логістики» вводиться ще й додаткова плата за користування вагонами (розрахункова вагонна складова) — 186,60 грн. 

«Потреба в залізничних перевезеннях зернових в період збиральної кампанії в середньому у 2,3 рази перевищує реальні обсяги. Проте, не зважаючи на постійне підняття тарифів, ПАТ «Укрзалізниця» не може забезпечити потреби аграріїв в залізничних перевезеннях зернових та не постачає в повній кількості вагони-зерновози відповідно до погоджених планів, чим зриває збиральну кампанію та ставить під загрозу експортні контракти. Все це ставить під питання доцільність підняття тарифів», — йдеться у листі, який підписали «Український клуб аграрного бізнесу», Українська Зернова Асоціація, Асоціація «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація», Аграрний союз України, Всеукраїнська Аграрна Рада, Асоціація фермерів та приватних землевласників України.

Також підкреслюэться, що заплановане зростання тарифів на рівні 22,5% значно перевищує індекс інфляції у 2016 р. (12,4%) та за перше півріччя 2017 р. (7,9%), до того ж у 2016 р. вже відбувалось підняття тарифів на вантажні перевезення на 15%.

На думку профільних асоціацій, підвищення тарифів на вантажні перевезення неминуче призведе до зниження конкурентоспроможності української продукції на міжнародних ринках.