Земля, дитяче харчування, ДПСС: аграрний комітет схвалив кілька законопроєктів

02 грудня 2021, 09:16 2018

Комітет з питань аграрної та земельної політики на своєму засіданні 1 грудня підтримав проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми», №5148 (друге читання).

Про це йдеться у повідомленні на сайті парламенту.

«Законопроект спрямований на вдосконалення законодавства у сфері дитячого харчування з метою підвищення якості продуктів, що споживаються дітьми. Проектом пропонується вдосконалити нормативно-правове регулювання питань, пов«язаних з безпечністю та якістю дитячого харчування; підвищенню якості харчових продуктів; гармонізації українського законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами законодавства держав-членів Європейського Союзу; зменшенню захворюваності населення», — говориться у повідомленні.

За результатами обговорення депутати рекомендували Верховній Раді України прийняти зазначений проект у другому читанні та в цілому як Закон, в редакції комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

Крім того, учасники засідання також рекомендували ухвалити за основу проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну  політику у сфері санітарного законодавства» (№ 6096).

Як зазначається, відповідно до постанови уряду, у 2014 році шляхом перетворення Державної ветеринарної та фітосанітарної служби та приєднання до неї Державної інспекції з питань захисту прав споживачів і Державної санітарно-епідеміологічної служби була створена Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ДПСС).

«На Держпродспоживслужбу було покладено низку функцій, водночас, частина законодавчих актів України і до тепер містять вказівку на виконання норм тими органами, які вже ліквідовано, більше того, такі органи дублюють повноваження один одного. У зв«язку з чим існує нагальна потреба в перегляді законів з метою оптимізації функціоналу Держпродспоживслужби. Прийняття проекту Закону, на думку його авторів, дасть змогу завершити оптимізацію органів державного контролю; створити ефективну, дієву систему державного контролю у сфері повноважень Держпродспоживслужби; зменшити навантаження на бізнес та в свою чергу унеможливити поширення карантинних шкідників і хвороб територією України.

Під час засідання було розглянуто проєкт закону «про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок» (№6289). Його метою є виведення з тіні використання земель сільськогосподарського призначення державних та комунальних підприємств, установ, організацій. За наслідками розгляду учасники засідання вирішили рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 6289 за основу.

Також депутати вирішили підтримати пропозиції комітету до проєкту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою» (№6282), та надіслати їх до комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, визначеному головним з опрацювання зазначеного законопроекту.