Заборона гліфосату несе загрозу для експорту українського зерна в ЄС

07 листопада 2017, 13:36 3856

Українські аграрії висловлюють занепокоєння намірами Європейського союзу заборонити використання гліфосату в країна ЄС.

Про це йдеться у листі голові делегації Європейського Союзу в України Хюга Мінгареллі, до якого звернулася асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), що об'єднує провідні компанії українського агропродовольчого сектору.

«Від імені українських агровиробників висловлюємо своє занепокоєння разом з виробниками Аргентини, Бразилії, США та європейськими фермерами щодо можливої заборони гліфосату у країнах ЄС. Гліфосат — найпоширеніша активна речовина у світі. Він використовується для виробництва гербіцидів. Українські фермери широко і успішно використовують діючу речовину гліфосат у своїй діяльності», — йдеться у листі-зверненні.

В УКАБ підкреслити важливість позитивного рішення щодо перегляду реєстрації гліфосату в ЄС. Використання гліфосату є життєво важливим для забезпечення харчовими продуктами людства, додали в асоціації.

«Гліфосат дозволив здійснити революційний крок в обробітку ґрунту без оранки, що економить час, захищає ґрунтові води та запобігає ерозії. Використовуючи гліфосат, аграрії використовують менше палива, порівняно з традиційною технологією, і тим самим виділяють в атмосферу менше вуглекислого газу», — говорять в асоціації.

Як вважають в УКАБ, сьогодні не існує еквівалентної альтернативи гліфосату, тому його заборона матиме негативні наслідки не тільки для фермерів ЄС, але й для українського сільського господарства.

«На наш погляд, заборона гліфосату поверне фермерів до нестабільних методів ведення сільського господарства та призведе до створення чорного ринку пестицидів з цією діючою речовиною, оскільки гліфосат продовжуватиме вироблятись у третіх країнах», — вважають в асоціації.

Заборона використання гліфосату в країнах ЄС може поставити під загрозу діючі торгові угоди України, тому асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» висловлює сподівання, що гліфосат незабаром буде перереєстрований в ЄС.

Як повідомляв AgroPortal.ua аналітик ринку засобів захисту рослин ІА «Інфоіндустрія» Ігор Герасименко, така заборона, в першу чергу, стане ударом по європейських фермерах, які будуть змушені різко змінювати звичну технологію виробництва сільгоспкультур. 

«N. B.!» Європейські фермери обурені забороною гліфосату


Для довідки: гліфосат застосовується у вирощуванні кукурудзи та соняшнику, 40% українського експорту кукурудзи вивозиться до країн ЄС.