Законопроект про органіку ухвалили у першому читанні

20 квітня 2018, 09:05 3413

Верховна Рада України 19 квітня 2018 р. прийняла за основу доопрацьований законопроект №5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Про це повідомив заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначається, законопроект має дві важливі мети: по-перше, він удосконалює правове регулювання у сфері органічного виробництва, а по-друге, приводить законодавство України у відповідність до европейського.

«Весь цивілізований світ поступово переходить на органічну модель виробництва, тому і нам треба йти в ногу з часом вибудовуючи системну державну політику направлену на розвиток органічного виробництва. Даний законопроект визначає основні принципи і поняття органічного виробництва, особливості обігу, розповсюдження і маркування такої продукції, інші правовідносини у цій сфері», — пише Бакуменко.

Але, на його думку, такі заходи не будуть дієвими без чітко прописаних повноважень щодо державного регулювання, реєстраційних і контрольних функцій, запровадження певних обмежень у зазначеній сфері, тому в цьому законопроекті ми пропонуємо вирішити це коло питань.

Як зазначає депутат, перед винесенням законопроекту на повторне перше читання його було доповнено новими положеннями, які стосуються:

- детальних правил органічного виробництва аквакультури та тваринництва;

- особливостей ввезення органічної продукції на територію України та вивезення такої продукції в митному режимі експорту; 

- розширення системи контролю за органічним виробництвом та штрафних санкцій за порушення вимог такого виробництва.