Україна заборонила імпорт птиці з Болгарії та Угорщини

15 листопада 2016, 10:45 2084

Україна заборонила з Болгарії та Угорщини імпорт птиці, продуктів та сировини з них. Про це повідомляє Державная служба з питань безпечності харових продуктів та захисту споживачів.

Винятком є продукти та сировина, що пройшли обробку методом, який гарантує знищення збудників зазначених захворювань.

За офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), зареєстровано випадки захворювання птиці на хворобу Ньюкасла, а також на високопатогенний грип птиці на територіях вищевказаних країн.

У той же час спалахи грипу птиці та хвороби Ньюкасла зареєстровано серед диких та перелітних птахів у країнах Східної та Західної Європи, зокрема, Румунії, Польщі, Угорщині, Болгарії, Нідерландах, Швейцарії, Австрії, Німеччині.

Держпродспоживслужба акцентує увагу суб’єктів господарювання, діяльність який пов’язана із імпортом птиці та продуктів з неї, що необхідно враховувати вказану інформацію.


Для довідки: збудником хвороби Ньюкасла є РНК-вмісний вірус з роду параміксовірусів родини Paramixoviridae. Виявлені штами вірусу є імунологічно однорідними, однак їхня вірулентність — здатність викликати захворювання у чутливих організмів — значно відрізняється, що впливає на ступінь прояву хвороби та її епізоотологічні особливості. При першому занесенні збудника до господарства захворюваність може охоплювати до 100% поголів’я та закінчуватися загибеллю до 60–90% птиці.