В Україні запровадили воєнний стан. Акції агрокомпаній вже просіли

26 листопада 2018, 21:39 2579

Народні депутати України 276 голосами підтримали указ Президента України Петра Порошенка про запровадження воєнного стану в прикордонних областях України.

Зокрема, Порошенко запропонував на 30 діб запровадити воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської протоки. При цьому Президент заявляє, що воєнний стан в окремих регіонах України буде застосовуватися тільки в разі наземної російської військової агресії.

Як уточнив спікер Верховної Ради Андрій Парубій воєнний стан буде введено у Вінницький, Луганській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Сумській, Донецькій, Чернігівській, Запорізькій, Херсонській областях — «тобто у тих областях, які межують з Російською федерацію, або з Придністров'ям».

Окрім цього, депутати затвердили 298 голосами дату виборів Президента України на 31 березня 2019 р.

Відзначимо, що після нападу російських військових на українські кораблі в Керченській протоці і перед призначеним на 16:00 засіданням Верховної Ради з питання введення в Україні військового стану зі зниження почали день акції українських компаній на LSE, проте після падіння вранці їх курс відносно стабілізувався.

Як пише Інтерфакс-Україна, зокрема, курс угод з акціями МХП на LSE знизився з закриття в п'ятницю на 1,89% — до $10,4 за штуку, проте з ними було зареєстровано лише кілька угод на початку дня.

Курс найбільш ліквідних акцій українських компаній, що торгуються на Варшавській фондовій біржі (WSE), знижувався в понеділок більш стрімко, ніж на Лондонській фондовій біржі (LSE).

Зокрема, на WSE акції «Кернел» через 20 хвилин після відкриття подешевшали на 1,44% — PLN54,7 за штуку, а до 14:00 — на 7,21%, до PLN51,5. Менш торговані акції «Астарти» до середини дня подешевшали на 3,04% — до PLN28,7 за штуку.

Разом з тим Міжнародний валютний фонд заявляє про відсутність юридичних обмежень для продовження співпраці з Україною при воєнному стані.

«Ми спостерігаємо за останніми подіями, включаючи запровадження військового стану, і сподіваємося на невідкладну деескалацію поточної ситуації. МВФ не має юридичних обмежень щодо продовження співпраці з Україною в цій ситуації», — йдеться у заяві постійного представника МВФ в Україні Йоста Люнгмана.