В Україні відновили сертифікацію насіння. Додано думки учасників ринку

21 лютого 2017, 14:30 2697

Сьогодні, 21 лютого 2017 року, на засіданні Кабінету міністрів України було затверджено Порядок проведення сертифікації насіння та садивного матеріалу.

«Визначено механізм проведення сертифікації органами з оцінки відповідності та агрономами-інспекторами. Також були затверджені форми заяв для проведення сертифікації та форми сертифікатів», — цитує прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства очільника відомства Тараса Кутового.

За словами міністра, сертифікація забезпечить проведення комплексу заходів, спрямованих на визначення якостей насіння і садивного матеріалу з видачею відповідних сертифікатів.

«Чіткий механізм сертифікації сприятиме виробництву насіння високої якості, розширення його експорту та надходження інвестицій в галузь насінництва», — зауважив Тарас Кутовий.

«N. B.!» Врятувати посівну. Вперше за 70 років українці залишилися без сертифікованого насіння


16:43 Прийняття Порядку ще не є відновленням сертифікації. Цей Порядок має бути застосований ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції». Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначив виконавчий директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олександр Жемойда. За його словами, Порядком передбачені ще два внутрішні документи Міністерства аграрної політики і продовольства, і тільки тоді, коли Мінагропрод їх розробить і затвердить, можна буде говорити, що процедура може відбуватися. 


16:45 «Аграрії довго чекали, доки механізм сертифікації насіння і садивного матеріалу нарешті буде визначено. Це сталося дуже вчасно і не в останню чергу завдяки зусиллям аграрних асоціацій України. Звичайно, аграрії вітають те, що Кабмін нарешті прийняв довгоочікуване рішення. Однак надто радіти не варто, оскільки ми ще не знаємо, як новий механізм покаже себе на практиці», — додав в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua президент Української аграрної конфедерації, народний депутат України Леонід Козаченко.


16:48 Блог виконавчого директора Насіннєвої асоціації України Сюзани Григоренко: Чи стане новий Порядок сертифікації рятівним і що робити з міжнародними сертифікатами?


Наталія Помянська, AgroPortal.ua