В Україні розробляють новий стандарт для пшениці

23 липня 2018, 15:31 5243

Міністерство аграрної політики та продовольства спільно з технічним комітетом стандартизації, представниками галузевих асоціацій та української науки за підтримки проекту IFC «Реформування інвестиційного клімату» розпочало перегляд державного стандарту на пшеницю ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови».

Як говориться у повідомленні Мінагропроду, стандарт є одним із ключових документів, який встановлює вимоги до зерна пшениці на українському зерновому ринку. Вперше широке обговорення ключових змін у стандарті відбулося під час засідання робочої групи з питань функціонування ринку зерна.

«Рішення щодо перегляду стандарту зумовлене необхідністю його оновлення — для оптимізації процесів виробництва, зберігання та переробки зерна пшениці. При цьому обов'язковим при опрацюванні нової редакції є збалансування та врахування інтересів вітчизняного виробника, борошномельної та хлібопекарської галузей, а також створення сприятливих умов ведення бізнесу і міжнародної торгівлі», — прокоментувала заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

В рамках роботи над стандартом наразі розглядаються пропозиції щодо зменшення кількості класів непродовольчого зерна, а також обговорюється коригування окремих показників якості пшениці, наближення до міжнародних вимог до пшениці.

Оновлена версія документу в цілому буде орієнтована на врахування потреб зернового ринку, зокрема, виробників збіжжя, переробної галузі та компаній, які здійснюють торгівлю зерном. Перший розгляд тексту документу відбудеться на засіданні ТК 170 «Зернові культури та продукти їх переробки» у вересні цього року, зазначають у міністерстві.