В Україні за допомогою Австрії створять навчальний агрокомплекс

07 грудня 2020, 11:41 2295

Міністерство розвитку громад і територій України має намір спільно з Австрією створити в Україні зразковий навчально-виробничий центр, прототипом якого буде сільськогосподарський технікум з виробничими потужностями Phyra у Австрії.

Як говориться у повідомленні міністерства, зараз обираються регіони, де такий проєкт буде реалізовано в рамках співпраці з Австрійським агрокультурним кластером.

Реалізація проєкту передбачає створення практично орієнтованого навчального виробництва. Ідея полягає у створенні ферми великої рогатої худоби, де поєднується фахове навчання та отримання прибутку в якості повноцінного комерційного підприємства. Така модель успішно практикується в Австрії — сільськогосподарський технікум Phyra з виробничими потужностями функціонує у передмісті Відня, пояснюють у міністерстві.

«Україна має потужний аграрний потенціал і на сьогодні є одним із провідних виробників продовольства в світі та постійно нарощує експорт продовольства та сільськогосподарської сировини. Використання досвіду та напрацювань Австрії у сфері агропромисловості та фахового навчання сприятимуть розвитку сфери і регіонів загалом. Вважаю, що успішні проєкти, реалізовані у Австрії, стануть прототипом рішень для наших підприємств», — зазначив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Мінрегіон вже відпрацьовує пропозиції та досвід Австрії. Інформацію направили до регіонів. Певні області вже надали пропозиції. А на Житомирщині найближчим часом запланована зустріч з представниками австрійської сторони для більш детального обговорення стану та перспектив реалізації проєкту SMART FARM в області.