В Україні набирають оберти торги біомасою

20 вересня 2018, 08:00 4106

Перші контракти на поставку біомаси були укладені на початку вересня  2018 г., завдяки автоматизованій платформі Аграрної біржі.

Про це повідомила прес-служба Аграрної біржі.

Так, на початку вересня Аграрна біржа підвела підсумки фактичних торгів біопаливом в електронному режимі з використанням біржових механізмів. Перший торговий день закінчився укладенням контрактів по паливній трісці і дровам загальним обсягом 3500 т і 3000 м3. відповідно. Ціни контрактів по трісці склали 1500–1510 грн/т, по дровам — 330 грн/ м3. При цьому на біржі залишилися 4 відкриті заявки на суму понад 15 млн грн.

«Наша платформа вже не прототип, а дієва система, яка показує результат. Головне завдання проекту — незалежна Україна з ефективним ринком біомаси», — заявив Олександр Марюхніч.

Відомо, що сторонами контракту стали підприємства з різних областей України. Функціонал платформи передбачає контроль виконання умов контракту обома сторонами.

«Біржа зацікавлена в якісній взаємодії між контрагентами і всіляко сприяє цьому», — пояснив Олександр Марюхніч.

В рамках нової секції впроваджено технологію подвійного зустрічного аукціону. Учасники зможуть реєструвати заявки і робити зустрічні пропозиції на постійній основі.

«Подавати заявки можна цілодобово, а функція купівлі/продажу доступна поки щосереди з 11.00 до 12.00», — відзначили у відділі торгів Аграрної біржі.

В планах у біржі — розширення числа учасників і вибудовування ефективного діалогу з державними органами, щоб правильно визначити місце біржових механізмів в системі ринку біомаси.