В Інституті здоров'я рослин створять українську «збірну з інновацій»

23 жовтня 2018, 12:10 1692

Інноваційні технології та методики — ще не запорука успіху, адже щоб їх втілити, необхідно спочатку дослідити природний потенціал своєї країни.

Таку думку висловив засновник «Інституту здоров'я рослин» Віталій Ільченко під час аграрної панелі Київського міжнародного економічного форуму.  

«Інноваційні технології — не панацея, а лише інструмент в руках досвідченого фахівця. Без наукової бази вони можуть не спрацювати. Тому ми створили першу в Україні науково-практичну платформу для досліджень і впроваджень інновацій — «Інститут здоров'я рослин». Наукова установа працює за зразком найкращих світових НДІ і не має аналогів в Україні. Тут застосовують передові методики аналізу та найкраще світове обладнання», — зазначає Віталій Ільченко.

За його словами, це дозволяє вивчати вплив людини на природні ресурси, розробляти нові та адаптувати існуючі світові технології до українських реалій і навіть працювати над відновленням вичерпних ресурсів.

«Такий комплексний підхід допомагає, з одного боку, розвивати Україну в технологічному ключі, а з іншого — економити її ресурси і дбати про екологію. Адже ми не отримали землю у спадок від наших батьків — ми позичили її в наших дітей», — наголошує Віталій Ільченко.

Ключовим моментом у цій роботі Віталій Ільченко вважає кадрове питання. Тому основною соціальною місією «Інституту здоров'я рослин» є консолідація наукового потенціалу України. Для цього інститут створив умови для репатріації вчених, які за останні роки виїхали за кордон, а також сприяє формуванню нового покоління української інтелектуальної еліти.

«Сьогодні ми дедалі частіше стикаємося з недостатньою підготовкою молодих спеціалістів аграрного напрямку. Тому ми пропонуємо молоді спеціальні програми, які допоможуть їм бути в курсі передових світових розробок, переймати досвід кращих українських та закордонних вчених і одночасно — отримувати практичні навички в полях та у найсучасніших лабораторіях «Інституту здоров'я рослин». Науковий підхід та українські спеціалісти — запорука успішного впровадження інновацій в агробізнес і процвітання України», — переконаний Віталій Ільченко.