Перший аукціон по вагонам-зерновозам через РroZorro не відбувся

03 січня 2019, 13:15 2045

Перший аукціон «Укрзалізниці» з надання вагонів-зерновозів клієнтам через систему «Prozorro/Продажі», що стартував 19 грудня, не відбувся через помилку одного з учасників.

Інформація про скасування аукціону розміщена в системі «ProZorro/Продажі», йдеться у повідомленні на сайті Української зернової асоціації.

Аукціони з надання вагонів-зерновозів, що належать підрозділу УЗ «Центр транспортної логістики» (ЦТЛ), стартували 19 грудня, прийом заявок тривав до 26 грудня включно. Аукціони пройшли 27 грудня.

Всього в ЦТЛ запропонували на аукціони 50 вагонів-зерновозів в 7 лотах: 3 лота по 10 вагонів-зерновозів, і 4 лоти — по 5 вагонів. Термін подачі вагонів клієнтам — з 14 по 18 січня, вагони могли подаватися для навантаження на будь-яку станцію.

Згідно з інформацією системи «Prozorro/Продажі», стартова ціна використання одного вагона-зерновоза склала +1055 грн на добу. В аукціоні взяли участь понад 30 компаній, в тому числі ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «Новоград-Волинський елеватор», ТОВ «Реал-Тренд», «Агроальянс», ТОВ «Зерновий перевантажувальний комплекс »Інзерноекспорт» та інші.

За всіма сімома лотам найвищу ціну з самого початку аукціону — при подачі пропозицій — подало ТОВ «Алмейда Груп», компанія-член УЗА. Його пропозиція склала 8265 гривень за вагон, і воно було набагато вище пропозицій конкурентів. Наприклад, початкова цінова заявка від ТОВ «Зерновий перевантажувальний комплекс »Інзерноекспорт» становила 2650 грн, а в третьому раунді аукціону максимальна ціна (за винятком пропозиції від «Алмейда Груп») від цієї ж компанії »Інзерноекспорт» склала 4001 грн за вагон.

Директор ТОВ «Алмейда Груп» Максим Волченко пояснив, що при подачі заявок на участь в електронних аукціонах сталася помилка — співробітник компанії виставив помилково розраховану суму закритої цінової пропозиції по всіх семи лотам. Однак про помилку стало відомо вже після закінчення терміну подачі пропозицій, тому змінити розмір закритого цінової пропозиції було вже неможливо.

«Ціна нереально висока, це була помилка, і ми не могли цю помилку виправити, зняти свою ставку і скасувати участь в аукціоні. Так як це був перший пілотний проект «Укрзалізниці», він ще не обкатаний, то ми по-своєму порахували і допустили помилку, але потім з«ясувалося, що зняти свою пропозицію неможливо, так як це не передбачено системою. Ми порахували, що перша цифра — пристрілювальних, і в ході торгів вона буде вже не актуальною. Але 8265 гривень — це неправильна ціна, вона — нереальна», — сказав Максим Волченко. 

На сайті «ProZorro/Продажі» станом на 29 грудня тільки по одному з аукціонів зазначено, що він не відбувся, інші 6 аукціонів мають статус «очікується опублікування протоколу». Однак, швидше за все, як вважають в УЗА, вони також будуть визнані такими, що оскільки «Алмейда Груп» не може підписати протоколи електронних аукціонів у зв'язку з тим, що компанія не здійснювала кроків під час аукціонів, а розмір її цінової пропозиції такий, що вона не має можливості його сплатити.

Максим Волченко зазначив, що компанія надала пояснення ситуації, що склалася.

Наступні аукціони по вагонах-зерновозах заплановані на 3 січня 2019 р. Буде виставлено три лоти по 10 вагонів-зерновозів.


Для довідки: раніше в.о. глави «Укрзалізниці» Євген Кравцов заявив, що перші аукціони з продажу послуг з використання вагонів власності АТ «Укрзалізниця» на електронних майданчиках «ProZorro.Продажі» дозволили підвищити ціну на них до 60%.