Укрсадпром: Податкові новації можуть знищити українське садівництво

26 грудня 2017, 11:23 4857

Дії влади можуть спричинити тривалий занепад одного з перспективних напрямків сільського господарства — садівництва, незважаючи на відновлення програми державної підтримки та погашення заборгованості за минулі роки.

Як говориться у повідомленні «Укрсадпрому», з початку 2017 року було скасовано дію спецрежиму ПДВ. Натомість були введені державні дотації галузі. Втім, з 1 січня 2018 році сільгоспвиробники можуть бути позбавлені й дотацій.

«Україна ризикує не лише втратити можливість вийти на світовий ринок ще з одним видом продукції, а й взагалі стати імпортером фруктів і ягід! І це з урахуванням тих сприятливих погодно-кліматичних умов, що має країна, для розвитку цього сегменту! Більше того, занепад садівництва матиме й негативні соціальні наслідки. У багатьох регіонах в сільській місцевості це є основним видом діяльності населення, що забезпечує добробут мільйонів сімей, залучених до роботи в садах!», — говориться у повідомленні асоціації.

Як зазначається, роступове збільшення оподаткування ПДВ постачання фруктів і ягід сьогодні вже призвело до підвищення цін на цю продукцію у 2 рази, а введення загальної системи оподаткування ПДВ для виробників фруктів і ягід у 2018 році не просто зажене у тінь існуючих виробників, а зупинить розвиток галузі в цілому.

«Втім, в останні дні року, що минає, існує шанс не довести ситуацію до критичного стану — 19 грудня 2017 року було зареєстровано законопроект №7420, авторами якого, зокрема, виступили народні депутати України Микола Володимирович Люшняк і Андрій Богданович Кіт, які входять до складу Ради Асоціації «Укрсадпром». Документ передбачаєт включення сільгосппродукції до списку продукції, для якої ставка ПДВ становитиме 7%, що повністю відповідає діючій податковій системі у Європі, що не тільки порівняє у можливостях європейських та українських садівників, а й забезпечить розвиток галузі й держави у майбутньому», — зазначають у ассоціації.

«Укрсадпром» від імені господарств, що входять до об'єднання, закликає народних депутатів підтримати зазначений законопроект, що дозволить створити умови для розвитку сільського господарства України, в цілому, та садівництва, зокрема.