Укргідрометцентр: Погода не допомагає сіяти озимі

05 вересня 2018, 16:33 1956

Погодні умови у серпні сприяли збиранню урожаю та покращенню цукристості плодів, однак були поганими для висівання озимого рапсу та у деяких регіонах достигання пізніх зернових.

Про це йдеться у повідомленні Укргідрометцентру.

Як зазначається, упродовж серпня на переважній частині території України  тривав бездощовий період. У більшості областей східної половини країни його тривалість перевищила місяць (останні дощі спостерігалися у третій декаді липня). У західній половині країни  кількість опадів у більшості випадків була вдвічі меншою норми. Суховійні явища (низька відносна вологість повітря вдень 15-30%) відмічалися по всій території країни за винятком західних областей.

«Відсутність опадів на фоні спекотної погоди обумовлювала поширення та посилення повітряно — ґрунтової посухи, інтенсивність якої досягла критерію  «сильної» у південних, південно-східних та більшості районів центральних і східних областей», — говориться у повідомленні.

Створювалися несприятливі умови для підготовки ґрунту та сівби озимих під урожай 2019 року. В першу чергу для озимого ріпаку, у нинішньому році передумови для сівби цієї культури складалися несприятливо не тільки через дефіцит опадів, а ще й через стабільно високі температури повітря та грунту. Достатнє та задовільне зволоження ґрунту під сівбу озимих культур спостерігалося лише у західних областях.

«Агрометеорологічні умови для завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур були  неоднорідними. На багатьох площах східної половини країни, де  у серпні  зовсім не було дощів і були зовсім вичерпані запаси вологи  метрового шарі ґрунту, спостерігалося передчасне достигання кукурудзи та соняшнику», — додали метеорологи.

Зерно кукурудзи досягло повної стиглості на 1,5-2 тижні раніше середніх багаторічних строків, насіння соняшнику місцями досягло збиральної стиглості на 2-3 тижні раніше. Через погіршення загального стану деяка частина площ зернової кукурудзи була зібрана на силос.

«Малосприятливі умови були і для цукрових буряків — уповільнювалися процеси  приросту кореня, спостерігалося передчасне в«янення та засихання листків. Погодні умови були сприятливими  лише для завершення жнив та накопичення цукру в плодах та коренях цукрових буряків», — підсумували у Гідрометцентрі.