Україна зацікавлена у виробництві сільгосптехніки разом з Польщею

20 травня 2019, 09:13 1810

В Україні необхідно створювати спільні українсько-польські підприємства для збирання сільськогосподарської міні техніки та обладнання.

Про це в ході форуму заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, говориться у повідомленні Мінагропроду.

«Потреби сільгоспвиробників в обладнанні та техніці для виробництва продукції з доданою вартістю не можуть повністю задовільнити українські виробники. Враховуючи, що таке обладнання виробляється у Польщі, Мінагропрод зацікавлений у створенні спільних українсько-польських підприємств для збирання сільськогосподарської міні техніки та обладнання», — зауважив Віктор Шеремета.

За його словами, сільгоспвиробники та кооперативи потребують обладнання з виробництва, збирання, зберігання, переробки, визначення якості, сортування та фасування для плодово-ягідного напряму діяльності та виробництва продукції бджільництва.

Крім того, міністерство зацікавлене у створенні спільної логістичної кампанії для продажу сільськогосподарської продукції в країнах ЄС.

Також Віктор Шеремета відмітив збільшення товарообігу продукцією АПК між двома країнами. Так, за 3 місяці 2019 року товарообіг між Україною і Польщею зріс на 15% відповідно до минулого періоду, при цьому експорт перевищив імпорт на 13%.

ТОП-5 товарних позицій експорту до Польщі (за 2018 рік): олія ($123 млн); залишки і відходи харч. пром. ($105 млн); насіння олійних культур ($73 млн); шкіри з шкури ВРХ, овець, ягнят та ін. ($48 млн); плоди, горіхи та цедра ($39 млн).

До п«ятірки лідерів товарних позицій імпорту з Польщі (за 2018 рік) увійшли: м'ясо та субпродукти ($66 млн); шкіри з шкури ВРХ, овець, ягнят та ін. ($64 млн); залишки і відходи харч. пром. ($63 млн); різні інші харчові продукти ($63 млн); какао-боби, продукти з нього, шоколад ($48 млн).