Україна за рік відкрила 85 ринків збуту агропродукції

22 лютого 2019, 12:45 1594

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у 2018 р. суттєво розширила ринки збуту української продукції тваринного та рослинного походження.

Про це заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час презентації публічного звіту за результатами роботи відомства, йдеться у повідомленні служби.

«Судячи з абсолютних обсягів торгівлі, за десять останніх років Україні вдалось досягнути прориву в експорті продукції тваринництва за певними товарними позиціями. А у минулому році відбулося розширення географії експортних поставок продукції нашої держави та збільшено кількість підприємств, які отримали право експорту харчових продуктів тваринного походження», — зауважив він.

Так, у 2018 році в цілому було відкрито 85 нових ринків за різними видами продукції — це ринки Албанії (м'ясо птиці та продукти з нього); Республіки Гана (м'ясо птиці та продукти з нього); Гонконгу (м'ясо птиці та продукти з нього, яйця та яєчні продукти); Республіки Македонія (молочна продукція, комбікорми); Королівства Марокко (м'ясо птиці та продукти з нього, яєчні продукти); ОАЕ (живі вівці та кози, добовий молодняк свійської птиці, жива птиця, інкубаційні яйця); Республіки Сербія (яйця та яєчні продукти); Республіки Таджикистан (м'ясо, м'ясні та молочні продукти, риба і рибопродукти, сировина тваринного походження, корми рослинного походження); Туніської Республіки (м'ясо птиці); Туреччини (свіже, охолоджене, заморожене м'ясо в тушах/м'ясо обвалки великої рогатої худоби); Чорногорії (яйця та яєчні продукти) тощо.

Крім того, завдяки процесу наближення законодавства та стандартів до найкращих практик ЄС, наразі 306 українських підприємств мають право експорту до країн Європейського Союзу, в тому числі 126 виробників харчових продуктів (м'яса птиці, риби, меду, яєць, молочної продукції).

Також у минулому році було розроблено та погоджено 20 міжнародних сертифікатів на експорт та 24 сертифікати на імпорт тварин і продуктів тваринного походження — всього 44 форми міжнародних сертифікатів для імпорту/експорту підконтрольної продукції. Це дало змогу нівелювати економічний вплив від втрати ринку Російської Федерації та сприяло підвищенню рівня України як надійного торговельного партнера.