Україна вже вичерпала євроквоти на кілька видів продуктів

12 січня 2018, 09:51 4000

Україна за станом на 11 січня 2018 р. повністю використала тарифні квоти на поставку до Європейського союзу меду, а також виноградного і яблучного соку.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк на своїй сторінці у Facebook.

«На календарі — 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду до ЄС уже вибрано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт є конкурентним на європейському ринку навіть поза межами автономних преференцій). Але водначас дата 11.01 та нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі», — написав він.

Мартинюк зазначив, що в Україні налічується близько 400 тис. пасічників, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується — переважно, в Європейський союз. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоутворюючих рослин — до 140 тис. т меду на рік, вдвічі більше від поточних обсягів.

«Отже, ми маємо ринок збуту та можливість для нарощування поставок. Камінь спотикання — в Україні не діють жодні обов«язкові вимоги до якості меду. Існуючий державний стандарт є добровільним. В той же час, в рамках угоди про асоціацію, Україна зобов'язалась впровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані у Директиві Ради 2001/110/ЄС. Дедлайн — кінець наступного року», — додав перший заступник міністра.

Також він зазначив, що вже повністю використано євроквоту на експорт виноградного та яблучного соку (14 тис. т) та суттєвий відсоток використання (до 25%) в категоріях продукції птахівництва.