Україна планує розширити номенклатуру експорту до Ірану

14 вересня 2017, 12:29 4400

Україна та Ісламська республіка Іран  налагоджують двосторонню співпрацю між країнами у галузі сільського господарства.

Про це йшлося під час зустрічі першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з делегацією Ісламської Республіки Іран, говориться у повідомленні міністерства. 

«У наших країн є великий потенціал для подальшого розвитку взаємних відносин в галузі сільського господарства. Ісламська Республіка Іран є одним з основних торговельних партнерів України за об'ємами експорту сільгосппродукції, зокрема, Іран займає 8-е місце серед країн, в які ми експортуємо аграрну продукцію. Я впевнений, що ця позиція стане ще вищою, оскільки сільськогосподарська галузь — одна із основних галузей економіки України», — зауважив Мартинюк.

За його словами, Україна зацікавлена у нарощуванні обсягів продукції, що постачається до Ірану, а також у розширенні її номенклатури. Окрім зернових, мова йде про продукцію борошномельно-круп'яної промисловості, насіння олійних культур, олії, яєць, птиці, меду, кондитерських виробів, вершкового масла, маргарину та цукру. Також, йдеться про започаткування спільної виробничої кооперації та реалізації нових українсько-іранських проектів у м'ясо-молочній галузі, будівництві промислових боєнь, спільних підприємств з вирощування зернобобових культур.

Крім того, під час зустрічі було наголошено, що в рамках розвитку взаємовідносин України та Ірану, сторонами опрацьовуються проекти меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво в галузі карантину та захисту рослин, а також в галузі здоров'я тварин та ветеринарної медицини.


Для довідки: товарообіг за 7 місяців 2017 року становить $412,6 млн (експорт — $404 млн, імпорт -$8,6 млн). Основу українського експорту до Ірану складають:  кукурудза — 965,6 тис. т на суму $152,6 млн (експорт збільшився на 45% порівняно з аналогічним періодом 2016 р.); олія соняшникова — 174,5 тис. т на суму $127,8 млн (+ 51,5% порівняно з 2016 р.); соєві боби — 303 тис. т на суму $113,6 млн (експорт збільшився в 2,6 рази).