Україна відновила рекорд імпорту бананів за умов перевиробництва свого яблука

07 лютого 2019, 15:58 2538

Україна з початку сезону імпортувала рекордний обсяг бананів за останні 5 років, не дивлячись на надлишок пропозиції місцевого яблука.

Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) з посиланням на дані офіційної статистики.

«Україна збільшує імпорт бананів вже 4 рік поспіль, з 2015 року, коли поставки цих фруктів до українського ринку впали майже вдвоє через стрімку девальвацію гривні, що в свою чергу призводило до суттєвого подорожчання імпортної продукції», — коментують ситуацію спеціалісти УПОА.

На думку експертів, в поточному сезоні зростання споживання бананів в Україні відбувається скоріш за інерцією, адже на ринку досить велика пропозиція місцевого яблука, яке, до того ж, значно дешевше за банан.

При цьому аналітики асоціації підкреслюють, що темпи збільшення імпорту бананів до України поступово уповільнюються. Зокрема, в листопаді 2018 року обсяги поставок цих фруктів на український ринок вже поступалися показникам попереднього року, тоді як в грудні Україна імпортувала майже стільки ж бананів, як і за останній місяць 2017 року.

Втім в цілому з вересня по грудень сезону-2018/19 до України було ввезено майже 92 тис. т бананів, а це на 5% більше, ніж за такий же період попереднього сезону.