Україна і США відновлять спільну біологічну діяльність

27 червня 2017, 13:57 1914

Посольство США в Україні надіслало Державній службі з питань безпеки продовольства і захисту споживачів на погодження проект плану технічної допомоги «Програма залучення до спільної біологічної діяльності», який передбачає додаткове фінансування на проведення робіт в Україні та продовження дії контракту до 07.04.2019 р.

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

Як зазначається, співпраця в рамках біологічної діяльності бере свій початок від 29 серпня 2005 року, коли було підписано угоду між Міністерством охорони здоров'я України та Міністерством оборони Сполучених Штатів Америки стосовно співробітництва у галузі запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані в ході розробки біологічної зброї.

В межах цієї програми, упродовж 2012 року було модернізовано 3 лабораторії в Луганській, Львівській та Дніпропетровській областях та 2 лабораторії в Інституті ветеринарної медицини та Інституті експериментальної і клінічної ветеринарної медицини. Крім того, у рамках угоди американською стороною було передано регіональним державним лабораторіям ветмедицини 12 спецавтомобілів та проведено тренінги-навчання українських фахівців з біобезпеки та біозахисту, а також з епідеміології, додали у Держпродспоживслужбі, зазначивши, що у 2013 році співпрацю було зупинено у зв'язку із закінченням терміну дії угоди.

Реципієнтами в рамках вказаної програми, як зазначають у відомстві, виступають установи Держпродспоживслужби, Національної академії аграрних наук України та Міністерства охорони здоров'я України. Планом передбачається фінансування проведення навчань та підтримка участі у конференціях представників цих закладів, а також роботи з будівництва та модернізації лабораторій реципієнтів.