Україна і Саудівська Аравія домовилися про інвестиції в агросектор

02 листопада 2017, 09:12 3596

Україна і Королівство Саудівська Аравія підписали меморандум про інвестиційне співробітництво у сфері сільського господарства.

Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики і продовольства, документ був підписаний під час візиту президента Петра Порошенка до Саудівської Аравії. Від імені уряду України меморандум підписав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

Як зазначається, міжурядовий документ на законодавчому рівні визначає конкретні напрями двостороннього інвестиційного співробітництва у сільськогосподарській галузі та механізми заохочення інвестицій у сільське господарство. Зокрема, сторони здійснюватимуть обмін інформацією про інвестиційне середовище, включаючи аграрну політику, правила та регулюючі нормативні акти з питань залучення інвестицій, податкового регулювання, потенційних інвесторів із зазначенням їхніх потреб, а також наявність інвестиційних компаній, які мають намір проводити діяльність у галузі сільського господарства та діючі програми підтримки інвестицій.

«Сільське господарство є ключовою складовою торговельно-економічного співробітництва між нашими країнами, а частка продукції АПК в загальній структурі українського експорту до Саудівської Аравії є найбільшою. Підписання Меморандуму — це можливість розширити наше співробітництво у сфері сільського господарства та відійти від моделі прямих поставок сировини, залучивши інвестиції у вітчизняний агросектор, зокрема в переробну промисловість. Уряд України готовий надати  відповідне сприяння саудівським інвесторам», — прокоментував Максим Мартинюк.


Для довідки: Експорт сільськогосподарської продукції з України до Королівства Саудівська Аравія становить близько 80% від загального обсягу вітчизняного експорту до Королівства. За 9 міс. 2017 року експорт продукції сільського господарства склав $309,8 млн. В основному експортувалися: зернові злаки — $254 млн;  олія — $25,2 млн; м'ясо та субпродукти (в основному, м'ясо птиці) — $11 млн; яйця птиць — $1,6 млн; масло  — $1,7 млн.