УКАБ: Нова методика НГО має бути до кінця року

27 серпня 2016, 10:23 1923

Дані рентного доходу на 1 га, отримані 28 р. тому, давно не відповідають сучасним реаліям та стану української економіки . Тому ухвалення нової Методики нормативної грошової оцінки (НГО) землі сільгосппризначення має бути впроваджено до кінця цього року.

Про це повідомляється на сайті «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ).

В основі НГО земель сільськогосподарського призначення лежить рентний дохід, який створюється при виробництві зернових культур і визначається за даними економічної оцінки земель, проведеної у 1988 р. З 2015 р., через значне підвищення індексу споживчих цін, коефіцієнт індексації склав 1,43, тобто НГО землі повинна була зрости на 40%, що стало б значним фінансовим навантаженням на аграріїв.

Непомірного збільшення ціни вдалося уникнути завдяки законодавчому закріпленню коефіцієнта індексації на рівні 1,2. Однак ця відстрочка на рік уже закінчилась, і в УКАБ вважають важливим затвердження нової НГО саме цього року.

«Ухвалення нової методики забезпечить встановлення справедливішої ціни за землю та сприятиме виведенню «з тіні» значних масивів землі шляхом їх реєстрації та виготовлення технічної документації про нормативно-грошову оцінку, що, в свою чергу, принесе нові надходження в бюджет через сплату земельного податку за ці землі», — прокоментував генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.


Для довідки: Нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення використовується для визначення розміру земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, державного мита при зміні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок тощо.