Трофімцева: Аграріям варто дивитися у бік Марокко

01 лютого 2017, 15:05 2004

Марокко, зважаючи на географічне розташування та угоди про вільну торгівлю, наприклад, з ЄС та африканськими країнами, може бути дуже цікавим торговельним партнером для України на Африканському континенті.

Про це повідомила заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, передає прес-служба відомства.

«Торгівля між Україною та Марокко сьогодні в аграрній сфері вже на досить високому рівні. За статистикою, товарообіг сягнув $221 млн у 2016 році. При цьому експорт української продукції склав понад $215 млн, в основному за рахунок зернових», — зазначила заступник міністра.

При цьому Трофімцева додала, що це не межа і обом країнам потрібно працювати над диверсифікацією товарної структури товарообігу.

«Для розвитку співробітництва маємо звернути увагу на спільний розвиток аграрних технологій, машинобудування, управління якістю та безпечністю продукції. А також співпрацю у галузі управління водними ресурсами, де у Марокко є дуже серйозні напрацювання», — підкреслила Трофімцева.

Зі свого боку, президент Палати народних промислів Марокко Хассан Чоумайс зауважив, що розвиток двосторонньої співпраці двох країн є важливим для марокканської сторони.

За його словами, бізнес Марокко зацікавлений в збільшенні постачання цитрусових, оливок та риби до України. Також галузь тваринництва, управління водними ресурсами та імпорт українських добрив є цікавими для марокканських колег.

Чоумайс висловив зацікавленість марокканської сторони в ініціюванні перемовин щодо Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Марокко. За його словами, це зменшить кількість посередників в торгівлі між країнами та спростить доступ аграрного бізнесу обох країн на їхні ринки.

Наступними кроками у співпраці  Марокко та України будуть організація спільних з ТПП України бізнес-місій та галузевих форумів, а також посилення діалогу між профільними міністерствами та компетентними службами обох країн в аграрній сфері.