Три кроки до покращення роботи земельних аукціонів

10 листопада 2018, 09:22 2029

Перші аукціони з продажу прав оренди на землю, які були реалізовані на електронному майданчику СЕТАМ, показали необхідність підвищення ефективності аукціонів, спрощення процедури їх проведення та вирішення проблемних питань, які виникають у аграріїв під час участі в торгах.

Про це заявив заступник генерального директора зі взаємодії з органами державної влади асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Граб, говориться у повідомленні УКАБ.

«Перш за все, необхідно адаптувати діюче законодавство до умов проведення електронних торгів, оскільки діючий Земельний Кодекс не передбачає онлайн-формату аукціонів», — вважає він.

Також, на думку експерта, треба створити механізми, які унеможливлять зривання аукціонів та інші зловживання, зокрема, шляхом підвищення гарантійного внеску за участь в аукціоні з 5% до 50% від ціни лоту.

«Третій крок — передбачити можливість одразу після закінчення аукціону підписувати договір оренди онлайн та зареєструвати його в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно», — вважає Граб.

На переконання фахівців, запровадження електронних торгів правами на оренду земельних ділянок допоможе максимально спростити процес їх реалізації, підвищити конкуренцію та збільшити ставку орендної плати. Середня орендна ставка за результатами аукціонів, проведених територіальними органами Держгеокадастру за 9 місяців поточного року, складає  18,77% від НДО.