Вимоги до експорту продукції рослинництва в країни ЄАЕС

31 січня 2018, 15:46 4837

Українські аграрії мають виконати низку умов згідно з міжнародними стандартами фітосанітарних заходів для експорту картоплі та інших рослин і продуктів рослинного походження в країни Євразійського економічного союзу (ЄАЕС).

Про це йдеться у повідомлені Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Як зазначається, однією з вимог ЄАЕС, яка ускладнює експорт з України певних рослин та продуктів рослинного походження, є вимога щодо наявності в країні експорту вільних зон від карантинних організмів для певного об’єкта регулювання. На території України на момент набрання чинності цих рішень були відсутні вільні ділянки та зони, у зв’язку з чим виникли проблеми щодо реалізації фітосанітарних заходів, визначених Євразійським економічним Союзом.

Станом на 01.01.2018 в Україні немає жодної ділянки чи місця виробництва картоплі, вільних від карантинних організмів, зазначають у відомстві.

Держпродспоживслужба направила листи до країн-членів ЄАЕС з проханням визнати територію України вільною зоною від карантинних організмів. Було проведено переговори з представниками Головної державної інспекції з насінництва, карантину та захисту рослин Республіки Білорусь.

«У свою чергу Головна державна інспекція з насінництва, карантину та захисту рослин Республіки Білорусь підтвердила визнання України вільною зоною від карантинних організмів, які внесені до списку А1 та відсутні на території країни. Це надало можливість не встановлювати вільні ділянки від ряду карантинних організмів, які відсутні на території України. Крім цього, Головна державна інспекція з насінництва, карантину та захисту рослин Республіки Білорусь листом від 13.09.2017 № 04-02-5/1671 дозволила здійснювати експорт української продукції врожаю 2017 року», - говориться у повідомленні.

Експорт картоплі до Республіки Білорусь повинен здійснюватися виключно із місць виробництва або виробничих ділянок, визначених відповідно до ст. 31 Закону України «Про карантин рослин» та Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.

З метою реалізації фітосанітарних вимог Держпродспоживслужба пропонує сільгоспвиробникам та експортерам встановлювати ділянки та місця виробництва, вільні від шкідливих організмів, якщо такий захід вимагає країна імпорту.

Для встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від зазначеного шкідливого організму, суб’єктом господарювання подається до територіального органу Держпродспоживслужби перелік документів.