Трактористи — в списку трьох найдефіцитніших професій

01 квітня 2017, 08:00 5202

Кабінет міністрів України виділив 50 млн грн на створення та оновлення матеріально-технічної бази 25-ти навчально-практичних центрів (НПЦ) з підготовки робітників за трьома найбільш дефіцитними професіями.

Про це йдеться у постанові КМУ, ухваленій 29 березня 2017 р., інформує Міністерство освіти і науки України.

Зокрема, за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» планується відкриття двох центрів, а орієнтовна вартість обладнання для кожного з них складає 19,86 млн грн.

«Професійно-технічна освіта повинна мати випереджувальний інноваційний характер, тому ми мусимо витрачати гроші на створення адекватної матеріально-технічної бази навчальних закладів. Інакше наші ПТНЗ і надалі вчитимуть професійним навичкам, які актуальні для XX, а не XXI століття», — зазначила міністр освіти Лілія Гриневич.

Сучасними пристроями також обладнають 10 центрів за професією «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування» (вартість обладнання для одного центру — 599 тис. грн) та 13 центрів з підготовки робітників за професією «Швачка. Кравець. Закрійник» (вартість обладнання для одного центру — 330 тис. грн).

«Потрібні кошти уже закладено до бюджету на 2017 рік. Упродовж двох тижнів МОН затвердить перелік техніки, обладнання, матеріалів та устаткування, які передбачається придбати за бюджетні кошти», — додали в міністерстві.