ТОП-5 причин продовження земельного мораторію в Україні

18 жовтня 2016, 08:00 2928

Незважаючи на те, що мораторій на продаж землі в Україні вводився як тимчасовий захід, парламент уже кілька разів його подовжував. Востаннє — 6 жовтня 2016 р.

Є декілька причин, чому заборона в Україні досі існує, пише Deutsche Welle.

1. Побоювання хаосу

2002 року Верховна Рада України ухвалила зміни до перехідних положень щойно прийнятого нового Земельного кодексу. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Його бояться і досі.

2. Мораторій вигідний як сільськогосподарським виробникам...

Чіткого водорозділу між прибічниками та противниками мораторію немає. Сільськогосподарські виробники сьогодні здебільшого не одностайні в оцінюванні ситуації, тоді як малі фермери, яких в Україні понад 40 тис., на даний момент виступають проти зняття мораторію.

«Не варто забувати, що мораторій стосується не лише приватної землі, але й 10 мільйонів гектарів державної землі. А це дуже неоднозначне питання... Більша частина такої землі не зареєстрована, відповідно, ніхто не розуміє, що на ній вирощується, як, чи сплачуються податки, на яких умовах. Це дуже велике корупційне джерело, і на цьому джерелі хтось наживається», — пояснює керівник центру досліджень сільського господарства, продовольства та відновлювальних джерел енергії Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олег Нів'євський.

3. ...так і деяким власникам землі

Здавати землю в оренду простіше, ніж продавати. Якщо ринок стане вільним, окремі власники паїв на великих ділянках, які використовуються великими агрокомпаніями, можуть захотіти одразу ж продати свої паї, інші ж — навпаки, відмовитися. Це може викликати хаос та створити необхідність організації під'їзних шляхів до окремих паїв тощо, через що землевласники, які готові продати паї, можуть опинитися в ситуації, що їхня земля окремо вже нікому не буде потрібна.   

4. Тиск міжнародних організацій на Київ — замалий

Останнім часом Міжнародний валютний фонд чинить дедалі більший тиск на український уряд у питанні необхідності скасувати мораторій на продаж землі. Утім, у меморандумі, який Київ підписав із МВФ задля отримання чинної кредитної програми, цю вимогу прописано недостатньо чітко, каже Олег Нів'євський. 

5. Селяни недостатньо компетентні в питаннях ринку землі

Для того аби сформувати думку за чи проти скасування мораторію на продаж землі, українським селянам часто бракує ґрунтовних знань. При цьому саме їхню думку як аргумент на користь подовження мораторію на продаж землі нерідко використовують лобісти.