Земельний вебінар: озвучений алгоритм функціонування ринку

30 січня 2017, 12:10 1931

Скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, який діє в Україні вже 16 років, повинно відбуватися поступово, щоб власники землі та підприємці, які її обробляють отримали максимальну вигоду від запровадження ринку землі.

Таку думку висловив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов під час вебінару щодо особливостей оподаткування аграрного сектору в 2017 р., інформує ВАР.

«Якщо запроваджувати ринок землі, то це потрібно робити дуже плавно. Спочатку пропонувати до продажу землі, які знаходяться у власності держави, комунальні, а потім уже, можливо, за іншими критеріями, але це не повинно відбуватися швидко», — сказав Соколов.

Він підкреслив, що поетапне впровадження ринку землі дозволить фінансовим установам визначитися з умовами кредитування під заставу землі, а також на її придбання. Доступ до кредитних коштів на такі цілі дозволить пожвавити та розвинути ринок землі.

Соколов також зазначив, що наразі відбувається активна дискусія щодо умов запуску ринку землі в Україні. Зокрема, щодо обмеження площі землі в одних руках. На його думку, таке обмеження може мати місце лише за умови, що не завдасть шкоди найбільш ефективним на сьогодні середнім аграрним підприємствам на 5-10 тис. га, і вони матимуть змогу і надалі орендувати або викупити землю, яка знаходиться у них в обробітку.

За словами Соколова, на перших етапах функціонування ринку землі доцільно запровадити обмеження громадянства її покупців, щоб землю могли купувати лише громадяни України або юридичні особи, власниками яких є також виключно громадяни України.