Сільский туризм в Україні може приносити до півмільярда доходу

14 листопада 2018, 17:27 4451

В Україні агротуризм лише починає зароджуватися у той час, коли у США та Європі він розвивається вже понад 35 років.

Щороку цей напрямок стає все більш популярним, цьому сприяє глобальна урбанізація суспільства. Міські жителі все частіше шукають можливості втекти від шуму мегаполісів та забрудненого повітря, пише «Агро-Центр».

Для власників ферм агротуризм — це можливість створити додаткове джерело доходу для підтримки рентабельності свого господарства. Окрім цього це гарний рекламний хід для покращення продажів продукції. Наприклад у Європі, цей напрямок приносить фермерам до 70% доходів. Багато хто з власників відокремлюють сільський туризм у окремий бізнес.

Експерти ЄС підрахували, що ліжко-місце може «заробити» фермерам стільки ж, як і одна корова. Зараз цей напрямок туризму в Євро Союзі приносить туристичній індустрії до 20% доходів. В Італії за 10 років кількість ферм відкритих для туристів збільшилася всемеро. У Польщі без оподаткування можна здавати в оренду туристам до п'яти кімнат, пише видання.

Україна має гарний потенціал у розвитку сільського туризму. У селах нараховується близько 200 тисяч садиб, які могли би стати місце для сільського туризму. За оцінками експертів цей напрямок може приносити до 500 млн гривень доходу на рік.

Молоді фермери, що лише починають свій шлях одразу ж роблять ставку на сільський туризм. Для цього облаштовують на своїх господарствах житло для туристів та створюють для них комфортні умови.

«Це і особливість і відмінність від більшості інших типових ферм старшого покоління, яким приходиться в існуючому форматі вишукувати, де туриста «погуляти та нагодувати». І додає, що нині туриста цікавить посмакувати нові страви, відвідати місця, де можна побачити небуденні речі, дізнатися, звідкіля береться їжа. Тому фермер може і потихеньку відкриває «завісу» свого життя та запрошує на дегустації з екскурсіями», — відзначила організатор проекту «Тур де ферм» Мирослава Павлюк.

Сьогодні агротуризм в Україні розвивається в окремих регіонах або ж на окремих фермах. Здебільшого, на фермах молодих та сучасних господарів, які зрозуміли, що цей напрямок дійсно є рентабельним та привабливим для споживачів.