Раду просять скасувати подвійну реєстрацію прав оренди землі

29 вересня 2016, 13:20 2321

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до народних депутатів з пропозицією доповнити зміни до законопроекту № 5067. Уточнення редакції законопроекту необхідне для того, щоб унеможливити подвійну реєстрацію права оренди землі.

Про це говориться в повідомленні УКАБ.

Як відмічають в асоціації, у Верховній Раді був зареєстрований проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів» № 5067, метою якого є зменшення ризиків незаконного заволодіння майном. Цим законопроектом пропонується внести зміни до низки нормативних актів, у тому числі і до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Зокрема, доповнюється перелік державних реєстрів, які використовує державний реєстратор під час проведення реєстраційних дій. В їх числі передбачається обов’язкове використання Державного земельного кадастру.

Однак, на практиці, відомості держкадастру є неповними. Наприклад, права оренди, що реєструвались до 2010-2011 рр., переважно відсутні в кадастрі, хоча орендні відносини фактично існують. Тому виникають ситуації, коли державний реєстратор, володіючи неповною інформацією, реєструє нове право оренди поверх фактично існуючого, але не внесеного до кадастру. Такі договори зазвичай реєструються з іншими сторонами (часто рейдерами), що порушує права первинних орендарів та призводить до виникнення спорів, у тому числі і судових.

Аби уникнути в подальшому подвійної реєстрації права користування земельною ділянкою, членами УКАБ запропоновано доповнити законопроект. Зміст доповнення полягає у зобов’язанні державних реєстраторів під час реєстрації права користування земельною ділянкою отримувати відомості не лише із державного земельного кадастру, а також із книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, в яких містяться дані про зареєстровані до 01.01.2013 року права на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

В УКАБ вважають, що таке удосконалення законопроекту сприятиме більшому захисту права власності та користування землею, зменшить кількість спорів, а також перешкоджатиме рейдерським захопленням землі, від яких часто страждають агровиробники.