Перевірок у сфері карантину рослин стане менше

29 вересня 2016, 10:35 1655

Уряд затвердив оновлені критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері карантину рослин та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужбою.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики і продовольства.

Згідно з рішенням уряду, частота проведення перевірок суб'єктів господарювання суттєво зменшується. Так, відтепер підприємства з високимступенем ризику перевірятимуться не частіше одного разу на рік (було двічі на рік), із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки (було один раз на два роки), а суб’єкти господарювання з незначним ступенем ризикупідлягають плановим перевіркам не частіше одного разу на п’ять років.

Як зазначив заступник директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва — начальник Управління фітосанітарної безпеки Андрій Челомбітко, держава прагне реформувати свою політику щодо розвитку підприємництва і усунути бар’єри для ведення чесного бізнесу в Україні.

«У цьому напрямку вже багато чого зроблено, і прийняття зазначеної постанови уряду — це ще один крок в напрямку дерегуляції діяльності суб’єктів господарювання. Ми намагаємося оптимізувати кількість перевірок зі сторони контролюючих органів та налагодити ефективний зворотний зв'язок», — наголосив Андрій Челомбітко.

При цьому він звернув увагу на те, що для сумлінних суб’єктів господарювання у сфері карантину рослин постановою передбачений гнучкий механізм стимулювання. Наприклад, якщо за результатами здійснення двох останніх планових перевірок суб’єкта господарювання з високим ступенем ризику порушень не виявлено, то наступні перевірки проводитимуться не частіше одного разу на два роки.

За словами Андрія Челомбітка, спрощуючи умови для роботи бізнесу, держава тим самим застосовує потужний антикорупційний чинник, адже контакти бізнесу та чиновника мінімізуються.