Президента просять ветувати новий закон по соєвим правкам

23 травня 2018, 15:58 3721

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) та Українська зернова асоціація (УЗА) звернулися до Президента України Петра Порошенка з проханням накласти вето на ухвалений 22 травня 2018 р. Верховною Радою проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур» № 7403-д.

Про це говориться у повідомленнях асоціацій.

«На думку представників комітету зернових та олійних культур ЄБА, у разі підписання, зазначений законопроект створить дискримінаційні умови на ринку та призведе до порушення принципів вільної конкуренції. Окрім того, у коротко- та середньостроковій перспективі його прийняття призведе до падіння цін на внутрішньому ринку сої та ріпаку та, як результат, до зниження виробництва цих культур в Україні», — поянюють в асоціації.

У свою чергу в УЗА зазначають, що ухвалення визначеного закону ставить у нерівне конкурентне становище експортерів сої та ріпаку, адже передбачає відшкодування ПДВ при експорті лише сільгоспвиробникам.

«Закон, який ухвалила Верховна Рада, не відповідає запиту громадськості та представників аграрного сектору зокрема, оскільки створює дискримінаційні умови діяльності учасників ринку та суперечить нормам захисту конкуренції у підприємницькій діяльності. Крім того, цей законопроект суперечить міжнародним зобов'язанням, які брала на себе Україна під час вступу до СОТ та підписання Угоди про асоціацію з ЄС», — заявив Президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.


Для довідки: 22 травня 249 народних депутатів підтримали за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур № 7403-д від 4 квітня 2018 року.

Проект закону було підготовлено за ініціативи Комітету Верховної Ради з питань бюджетної та митної політики та не відображає позиції депутатів, що входять до складу Комітету аграрної політики та земельних відносин. Так, депутатами ще у грудні минулого року зареєстровано проект 7403-2, яким пропонувалося виключити пункт 63, що встановлював норму про повернення ПДВ виключно виробникам сої та ріпаку.