Уряд ухвалив стратегію управління державними землями

08 червня 2017, 12:21 2239

Кабінет міністрів на засіданні 7 червня ухвалив проект постанови, яка регулюватиме управління землями сільськогосподарського призначення державної власності і дозволить додатково залучити до бюджету 1 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні пресс-служби Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Як відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк, Мінагропрод пропонує системне рішення, яке дозволить підвищити ефективність управління земельними ресурсами, встановивши жорсткі умови, на яких Держгеокадастр може розпоряджатися сільгоспземлями державної форми власності.

«Це рішення є нагальним, оскільки окрім корупційних ризиків низька ефективність управління землями призводить до суттєвого недоотримання коштів місцевими бюджетами, до яких зараховується орендна плата», — сказав Мартинюк.

Так, при розпорядженні землями вводяться такі уніфіковані правила: передача державних земель в оренду здійснюється виключно на аукціонах за єдиними стартовими умовами — на термін 7 років при ставці не нижче 8% від нормативно-грошової вартості цієї землі. В разі відмови орендаря від земельної ділянки, її повторна передача здійснюється також на торгах, а не в ручному режимі.

Також вводиться жорсткий розрахунковий норматив площі землі, яка може бути передана на місцевому рівні безоплатно — не більше ніж 25% від площі земель, що були передані в оренду на конкурентних засадах за попередній звітний період. Пріоритет на отримання землі на безоплатних засадах матимуть учасники АТО.

Впровадження цих заходів стимулюватиме зростання надходжень до місцевих бюджетів від передачі держземель в оренду. Розрахунково, економічний ефект може скласти додатково 1 млрд грн станом на кінець 2018 року, додали у Мінагропрод.


Для довідки: На сьогодні в державній власності знаходиться 10,4 млн га земель — тобто 25% всієї сільськогосподарської землі в Україні. Це землі частково знаходяться в користуванні державних підприємств та є землями запасу, щодо яких приймаються рішення по передачі їх в користування.