Порошенко закликав ВРУ швидше провести земельну реформу

07 вересня 2017, 12:32 2862

Президент Петро Порошенко вважає неконституційним мораторій на продаж землі і наголошує на необхідності якомога скоріше провести земельну реформу.

Про це він сказав під час щорічного послання до Верховної Ради 7 вересня, передає «Українськая правда».

«Мільйони людей формально володіють землею, але за них вирішили, що вони не здатні нею розпоряджатися, і запровадили абсолютно неконституційний мораторій. Чому ми тоді дозволяємо людям продавати квартири? Теж хтось їх може усі скупити», — сказав Порошенко.

«В Естонії в приватні руки віддали все — порт, телекомунікації, авіацію і навіть залізницю. В Польщі з 8,5 тисячі державних підприємств в руках держави зараз залишилося 41. І землю у них не скупили іноземці, попри те, що мешканці цих країн можуть легко купувати чи продавати сільськогосподарські угіддя», — сказав Порошенко.

Він додав, що не збирається витискувати з Верховної Ради земельну реформу.

«Але прошу ухвалити — хоча б умі і серці — політичне рішення на її користь. Прийняти такі закони, які хоча би знімуть фобії, наявні на цю тему у суспільстві і серед народних депутатів. Які врахують всі застереження, виставлять усі запобіжники, встановлять мінімальну ціну, захистять селянина, зроблять прозору позицію в реєстрі для реєстрації — але дадуть свободу українському селянину», — сказав президент.

Він закликав депутатів визначитися з чіткою датою старту реформи, оскільки земельний ринок і приватизація є «найшвидшими і найнадійнішими способами залучити в Україну достойний обсяг інвестицій».

«У нас є можливість продавати активи відкрито, конкуренто, за новими прозорими і зрозумілими правилами на основі нового закону, наповнення якого у ваших руках», — підсумував Порошенко.