Погода «підкосила» переробників ягід

26 червня 2018, 08:00 7963

Через передчасне закінчення сезону українські переробні підприємства не встигли сформувати сировинну базу суниці садової.

За даними Інфо.Шувар, вже в середині червня знайти на ринку промислову партію суниці садової стало досить складно. 

Станом на останній тиждень червня, пропозиція свіжої української суниці садової майже відсутня, а ціни на заморожену ягоду зросли до 45-50 грн/кг (1,47-1,64 EUR/кг). Переробні підприємства кажуть, що таке стрімке зростання вартості мороженої ягоди в перший місяць літа обумовлено високої внутрішньою потребою і підвищеним попитом з боку переробних підприємств Польщі.

«Цей сезон дуже чітко показав не тільки наслідки кліматичних змін. Ми зрозуміли, наскільки серйозним в нашій країні є дефіцит робочих рук. Цього року співпало визрівання тепличної і ранньої суниці, ягоди в господарствах було дуже багато, але збирати її було нікому. Значна кількість української суниці, яка б могла бути успішно експортованою в замороженому вигляді, фактично згнила в теплицях та на полях», — коментує ситуацію комерційний директор компанії AllBerry Світлана Рябченко.

Втім, українські переробники сподіваються ще на один шанс — через тиждень українські господарства почнуть збирати ремонтантну суницю. Але самі переробні підприємства кажуть, що працювати із ремонтантною ягодою їм досить складно.

«Ми працюємо за певним планом. Так, з другої половини травня по червень включно наші потужності повністю завантажені суницею. Потім приходить черга вишні, чорниці, малини, смородини. Тобто в липні та серпні знайти «вікно» для переробки суниці вже досить важко. Але цього року ми вимушені враховувати кліматичні особливості сезону, тому будемо працювати з ремонтантною ягодою. Попит на неї з боку переробних підприємств Польщі є досить високий», — розповіла Рябченко.


Для довідки: на початку травня українська суниця коштувала 90-80 грн/кг (2,62-2,94 EUR/кг), а вже в середині місяця ціни обвалились до 20-25 грн/кг (0,65-0,82 EUR/кг), а на початку червня суниця на гуртових ринках України коштувала 15-20 грн/кг (0,49-0,65 EUR/кг). Станом на кінець червня на гуртових ринках України можна знайти поодинокі пропозиції суниці по 30-35 грн/кг (0,98-1,15 EUR/кг), і це майже на 15% вище цін на аналогічну дату минулого року.