Парламентський комітет схвалив контроль за ГМО

21 листопада 2018, 08:00 2651

Парламентський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин  на засіданні 20 листопада 2018 р. схвалив до розгляду шість законопроектів

Про це повідомив заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Facebook.

Депутат зазначив, що засідання комітету пройшло результативно на відміну від роботи у сесійній залі.

Так за його словами, до другого читання схвалено законопроект № 8121 щодо протидії рейдерству.

«Законопроектом пропонується внести зміни до 14 законодавчих актів України та унеможливити зупинення діяльності та протиправне поглинання і захоплення підприємств в аграрному секторі економіки (необґрунтованого накладення арешту на майно та активи, привласнення їх корпоративних прав (часток), силової протидії їх виробничій діяльності, захоплення майна, сільськогосподарської техніки, урожаю, інших матеріальних активів)», — зазначив Бакуменко.

Також передбачається удосконалити регулювання земельних відносин, процедуру державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на них, взаємодію Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Законопроект №8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» підтриманий у другому читанні, додав депутат. Метою законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

«Запропоновані пропозиції та поправки, що надійшли до законопроекту мають переважно редакційний та технічний характер. Ми їх опрацювали, узгодили в комітеті, і вважаємо що законопроект повністю готовий, щоб бути прийнятим в цілому як закон», — додав парламентар.

Також, за словами Бакуменка, у першому читання пропонується ухвалити законопроект №9022 щодо ідентифікації та реєстрації тварин. Прийняття проекту Закону дозволить гармонізувати українське законодавство у сфері ідентифікації та реєстрації тварин до законодавства Європейського Союзу.

 Законопроект №9162 «Про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку» рекомендовано прийняти у першому читанні.

«Законопроект направлений, у тому числі на виконання евроінтеграційних зобов«язань України щодо приведення національного законодавства до законодавства ЄС у сфері сільського господарства та розвитку сільських територій. Прийняття цього проекту Закону значно розширить можливості України щодо отримання фінансової підтримки, як з боку ЄС, так і низки інших міжнародних організацій (Світового банку, ЄБРР, ФАО, USAID та ін.). Проект закону є рамковим і визначає основні принципи та пріоритети державної аграрної політики та сільського розвитку», — зазначає депутат.

Крім того комітет схвалив законопроект №7186 «Про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості» з урахуванням позитивних положень урядового законопроекту № 7210.

«Метою законопроекту №7186 є запровадження ефективного державного контролю за генетично модифікованою продукцією (ГМО) на території України, обігом генетично модифікованої продукції у сільському господарстві та харчовій промисловості та запровадження системи контролю на всіх стадіях створення і проведення досліджень, оцінювання ризиків, здійснення дореєстраційних випробувань, державної реєстрації генетично модифікованих організмів, їх розміщення на ринку та маркування з урахуванням найкращого міжнародного досвіду, а також встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій сфері», — підсумував Бакуменко.