Відсутність безготівкових розрахунків не дає фермерам кредитуватися

31 січня 2019, 12:58 1709

Виробники плодоовочевої продукції не беруть участі в безготівкових розрахунках, що перекриває їм доступ до банківського кредитування .

Про це розповів провідний консультант з розвитку плодоовочевого бізнесу Проекту UHBDP Сергій Потапов в коментарі «Шувар».

«Понад 90% торгових операцій у плодоовочевому секторі здійснюються за готівкові гроші. Вони не беруть участі в безготівкових розрахунках. Сільгоспвиробники зазвичай продають свою продукцію біля воріт, біля доріг та на відкритих ринках», — зазначив Сергій Потапов.

Таким чином, більшість грошових транзакцій проходять поза банківською системою, не даючи створити кредитну історію.

За його словами, пропозиції профінансувати ланцюжок доданої вартості для плодоовочевих культур бентежать банкірів, адже продукція не моніториться, нема біржі та індикативів, за якими визначається їх цінність.

В свою чергу, керівник Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» Хелен Фейрлемб зазначила, що фермерів, які займаються рослинництвом, банки активно кредитують, а от з овочами та фруктами, — інше питання.

«Ми створили систему оцінки клієнта CLARA. Її використовують багато фінустанов. Ми внесли до неї наш алгоритм для двадцяти різних видів фруктів та овочів. Тобто ми стараємося допомогти банкам правильно зрозуміти овочівників», — додала Хелен Фейрлемб.

За її словами, задовольнити запит фермерів на фінансові та матеріально-технічні ресурси допоможуть аграрні розписки, які можна видавати під заставу будь-якого врожаю.