Про що говорить цінник: скільки кладуть в кишеню виробники

31 липня 2016, 08:00 8078

Експерти Економічного дискусійного клубу підрахували, скільки отримують фермери в різних країнах від ціни на продукти харчування.

Для порівняння були вибрані країни з різним рівнем розвитку економіки: США, Польща, Україна та Росія, а також набір із 9 основних продуктів харчування.

«Аналіз отриманої інформації дає підстави зробити висновок про те, що загалом частка українського сільгосптоваровиробника у роздрібній ціні продовольчих товарів є цілком співставною з досліджуваними країнами. Винятком, хіба що, є молоко та хлібопродукти», — констатують експерти.

Так, у споживчій ціні молока частка фермера в Україні становить лише третину, у той час як у США та Росії цей показник наближається до 50%. Натомість у роздрібних цінах хліба та борошна частка фермера складає 30-37%, або у 1,5-4,0 рази перевищує показники США, Польщі та Росії, повідомляє Економічний дискусійний клуб.

Джерело фото: Економічний дискусійний клуб
Джерело фото: Економічний дискусійний клуб