Норвезькі експерти створять на Тернопільщині біоенергетичний центр

20 лютого 2017, 14:14 2173

В Борщові на Тернопільщині впроваджуватимуть норвезько-український проект зі створення центру для біоенергетики.

Зокрема, Тернопільська обласна державна адміністрація підписала меморандум про співпрацю з міжнародним фондом «Енержі Фарм», інформує прес-служба облдержадміністрації.

Меморандум передбачає впровадження проекту «Створення центру для біоенергетики та управління місцевими енергоресурсами», який реалізовується під егідою Міністерства закордонних справ королівства Норвегії в Борщові.

Основною метою проекту є збільшення виробництва й використання біоенергії та інших видів відновлювальної енергії, а також розробка плану раціональної інфраструктури для енергетичної безпеки західного регіону України.

«Тернопільська область нарівні з Львівською та Івано-Франківською достатньо забезпечена енергоресурсами. На цей час нам необхідно навчити й підготувати фахівців, які зуміють на практиці реалізувати теоретичні напрацювання», — сказав під час підписання меморандуму заступник голови облдержадміністрації Олег Валов.

Практичні й теоретичні програми проекту розроблятимуть і впроваджуватимуть на базі громадської організації «Науково-технічний центр «Біоенергія» у Борщові та в Борщівському агротехнічному коледжі.

У рамках співпраці передбачений обмін досвідом щодо використання біомаси, переробки відходів, будівництва котелень, а також створення розсадників біоенергетичних культур, підготовка для організації енергетичних господарств.

«Є ресурси і є потреби, а між ними необхідно налагодити ефективну логістику. Норвегія має передовий досвід розбудови сектору відновлюваної енергетики, тож це безцінна можливість перейняти корисний досвід, який сприятиме розвитку біоенергетики в Україні«, — зазначив голова громадської організації «Науково-технічний центр «Біоенергетика» Михайло Гументик.