Неймовірні села України 2017: переможці отримали нагороди

12 вересня 2017, 18:00 8099

У Києві у Міністерстві аграрної політики та продовольства України 11 вересня 2017 року відбулася церемонія нагородження переможців та фіналістів II Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017».

Про це йдеться у повідомленні організаторів конкурсу — онлайн-видання AgroPortal.ua.

У заході взяли участь: перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, представники Експертної ради конкурсу, Посольства Франції в Україні, проекту «Німецько-український агрополітичний діалог».

«Щороку в середньому  50 сільських  населених пунктів зникає з карти України, а в решті посилюються негативні тенденції — як економічні, так і соціальні. Цю ситуацію можна і треба змінювати», — сказав Максим Мартинюк, підкресливши, що українське село завжди було колискою української національної ідентичності і сьогодні потребує допомоги держави.

«Розвитку сіл частково сприяє реформа децентралізації, завдяки якій сільські громади стають більш фінансово спроможними. Їхні повноваження будуть розширюватись і надалі — зокрема, в частині розпорядження землями. А в частині аграрного бізнесу уряд зосередить свою підтримку на прошарку фермерів — тобто людей, які живуть на селі, люблять село, працюють там та створюють робочі місця», — додав він, відкриваючи захід.

У свою чергу, заступник міністра Олена Ковальова, нагороджуючи переможців, додала, що «усі села мають різні проблеми, але вони однакові у їх вирішенні — це максимально ефективне використання ресурсів рекреаційного потенціалу, історико-культурної спадщини, природних ресурсів і аграрного сектору».

«Мені надзвичайно приємно, що цього року кількість заявок на участь у конкурсі збільшилась втричі, це говорить про прагнення сільських громад розбудовувати території, на яких вони мешкають, та розвивати підприємництво. Впевнена, майбутнє за тими сільськими громадами, які знають, чого вони хочуть і як цього досягти», —  відзначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

На церемонію нагородження приїхало понад 100 людей з різних сіл та селищ України для того, щоб отримати свої нагороди.

Села-фіналісти, які посіли 11-20-е місця, отримали дипломи про участь в конкурсі, це:

Верин, Львівська область;

Межиріч, Дніпропетровська область;

Мигія, Миколаївська область;

Фруктове, Запорізька область;

 

Олександро-Калинове, Донецька область.

Села-фіналісти, які посіли 4-10-е місця, отримали дипломи про участь в конкурсі та грошовий сертифікат на суму 4000 тис. грн, це:

Циблі, Київська область;

Великі Сорочинці, Полтавська область;

Антоніни, Хмельницька область;

Меджибіж, Хмельницька область;

Седнів, Чернігівська область.

На жаль, не всі представники сіл змогли долучитися до церемонії нагородження, але їхні нагороди обов’язково будуть їм надіслані.

Диплом за 3-є місце у ІІ Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України 2017» та сертифікат на суму 15 тис. грн отримало село Ломачинці Чернівецької області.

Диплом за 2-е місце та сертифікат на суму 30 тис. грн отримало село Яворів Івано-Франківської області.

Диплом за 1-е місце та сертифікат на суму 75 тис. грн отримало селище Червоне, Житомирської області.

Також переможець конкурсу отримав унікальну можливість відвідати восени цього року Німеччину з метою обміну досвідом щодо розвитку державного управління та коопераційного самоврядування в цій країні.

Окрім того, Посольством Франції в Україні було відзначено село Олександро-Калинове в Донецькій області за внесок у збереження навколишнього середовища та біорізноманіття і надана грошова премія у розмірі 50 тис. грн.

Під час церемонії нагородження конкурсу відбувалася виставка народної майстерності, на якій були представлені вироби сіл-фіналістів.

Церемонію нагородження переможців ІІ Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017» закривала заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

«Сьогодні ми побачили лише невелику частку того, наскільки натхненними, ідейними та вмілими можуть бути українці. Мінагропрод приділяє сільському розвитку, кооперації, органічному сектору, підтримці малого виробника величезну увагу. Проте я впевнена, що тільки спільними зусиллями міністерства, органів місцевого самоврядування, активних сільських громад, аграрного бізнесу, наших закордонних партнерів можна досягти визначних успіхів», —  підкреслила Олена Ковальова на завершення заходу.

 

Для довідки: Всеукраїнський конкурс «Неймовірні села України», організатором якого є онлайн-ресурс AgroPortal.ua, цьогоріч відбувся вдруге за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, проекту «Німецько-український агрополітичний діалог», Посольства Франції в Україні, асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», Асоціації фермерів і приватних землевласників України, Аграрного союзу України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України, Української асоціації активного та екологічного туризму, Науково-консультаційного центру з туризму, Асоціації гідів України та Асоціації гостинності України.