Порушення у сфері захисту та карантину рослин виявили на третині підприємств

02 жовтня 2018, 10:19 2302

Кожен третій суб'єкт господарювання в Україні порушує чинне законодавство у сферах захисту та карантину рослин.

Про це йдеться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Як зазначається, сільськогосподарські товаровиробники для захисту посівів сільськогосподарських культур від шкідливих організмів щорічно використовують 35-40 тис. т засобів захисту рослин (ЗЗР). Такий обсяг препаратів дозволяє провести комплекс захисних заходів на площі 45-50 млн га та суттєво зменшити втрати врожаю.

«Однак на ринок ЗЗР в Україні потрапляє велика кількість підроблених препаратів. За оцінками міжнародних організацій понад 50% підробок припадає на ринок дрібного фасування, призначеної для застосування в приватному секторі, та до 25% підробок — на ринок оптової торгівлі ЗЗР», — говориться у повідомленні.

Як зазначаються у відомстві, виходячи із світового та європейського досвіду державного регулювання безпечного обігу та використання ЗЗР на законодавчому рівні, необхідно забезпечити прозорий механізм ліцензування, ведення державного реєстру господарської діяльності з торгівлі ЗЗР та проведення робіт з фумігації.

«Разом з тим, для забезпечення належного реагування та уникнення випадків порушення законодавства у сфері захисту рослин фахівці Держпродспоживслужби підготували пропозиції щодо внесення змін до законів «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про бджільництво» та Кримінального кодексу України», — говориться у повідомленні.

Пропозиції стосуються:

- посилення відповідальності за загибель та/або отруєння людей, тварин, риби, бджіл;

-  запровадження відповідальності за неповідомлення про використання засобів захисту рослин через представників місцевих органів влади або в засобах масової інформації;

- зобов'язання суб'єктів господарювання під час проведення робіт (обробки) з застосуванням засобів захисту рослин надавати відповідну інформацію не пізніше ніж за три доби до початку оброки надати місцевим органам самоврядування (об'єднані територіальні громади, сільські та селищні ради тощо) та посилення відповідальності за невиконання вказаної норми;

- удосконалення порядку інформування власниками пасік чи пасічниками при переміщенні (кочівлі) пасік не пізніше ніж за добу до такого переміщення (кочівлі) місцеві органи самоврядування (об'єднані територіальні громади, сільські та селищні ради тощо);

-  законодавчо визначити термін «фумігант» та встановити вимоги до їх застосування;

- ліцензування впровадження господарської діяльності торгівлі пестицидами і агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин), а також ліцензування проведення робіт з фумігації.

«Прийняття законопроекту дозволить захистити права громадян шляхом посилення відповідальності сільгоспвиробників за грубе порушення законодавства у сфері захисту рослин. На сьогоднішній день проект Закону опрацьовується профільними департаментами та директоратами Мінагропроду», — додали в Держпродспоживслужбі.