Мораторій на продаж землі продовжать на 5 років?

06 жовтня 2016, 15:15 2565

Мораторій на продаж землі може бути продовжено на 5 років, адже це підтримує більшість членів парламенту.

Таку думку висловив народний депутат України Микола Кучер під час прямого ефіру на телеканалі «Рада», повідомляє прес-служба парламентарія. 

«Я переконаний, що мораторій буде продовжено, скільки б навколо нього не спекулювали політики. Це питання підтримує більша частина залу парламенту. І він буде проголосований. Мораторій, за попередніми прогнозами, буде продовжено на 5 років, до 2022 року. За цей час потрібно підготувати відповідну законодавчу базу та провести усю підготовчу роботу», — наголосив Микола Кучер.

Він відзначив, що сьогодні держава не готова до продажу землі не скільки законодавчо та організаційно, як не готова наша економіка до цього. А сама земля коштуватиме значно менше від своєї справжньої вартості. «За даними аналізів вартості землі, приблизна вартість її сьогодні складе біля $1200, а я вважаю, що вона коштує значно дорожче», — сказав Микола Кучер.

Депутут повідомив, що є домовленість із спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм, що в парламенті буде проведено спеціальний аграрний день і питання мораторію підтримають. Крім того, на засіданні Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин в присутності міністра аграрної політики та продовольства, профільних асоціацій питання мораторію на продаж земель також було обговорено.

«Навязувати ті реформи, які не сприймає суспільство — не потрібно. Можливо, через рік, два все зміниться і відношення суспільства до певних питань також зміниться в зовсім протележний бік. Через ці ж 5 років, на які буду продовжено мораторій, може так статися, що всі власники земельних паїв будуть наполягати на їхньому продажі, а наша економіка буде такою, що ціна на землю буде економічно вигідною для певних категорій людей, щоб її продавати», — акцентував увагу Микола Кучер.


Для довідки: нагадаємо, згідно з меморандумом про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою розширеного фінансування Кабінет міністрів України очікує ухвалення законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до кінця грудня 2016 року.