Точка зору: Успіх профтехосвіти - в кооперації бізнесу, влади та інвесторів

11 грудня 2018, 13:34 1547

Великі компанії сьогодні потребують більше випускників професійно-технічних училищ.

Про це в блозі на Економічній Правді розповіла директор департаменту управління персоналом та комунікацій агроіндустріальних холдингу МХП Ксенія Прожогіна.

На її думку, саме бізнес може скоротити шлях від молодого робітника до вакансії, яку необхідно заповнити.

«Для цього потрібно, по-перше, «познайомити» професійну освіту з регіональними ринками праці. Ні для кого не секрет, що сьогодні гостро стоїть питання пошуку роботи в провінції. Крім того, це сприятиме утриманню молоді в селах і малих містах. Але реалізація цієї ідеї можлива при наявності державно-приватного партнерства», — пише Прогожіна. Для цього держава може, наприклад, ввести податкові пільги для тих роботодавців, які забезпечують роботою щороку від 10 до 100 і більше випускників професійно-технічних училищ в регіонах.

«Другим напрямком можна назвати взаємодію великих компаній з органами місцевого самоврядування, особливо з об'єднаними територіальними громадами», — вважає фахівець, — «вихід — це дуальна освіта, коли частина навчального процесу здійснюється на виробництвах великих компаній».

За її словами, в такому випадку, органи місцевого самоврядування повинні гарантувати роботодавцям, що студенти професійно-технічних училищ відпрацюють на компанію мінімум 1-3 роки. В даному випадку, потрібно оформляти контракти з компаніями, за якими передбачається таке зобов'язання.

«І третім чинником відновлення престижу професійно-технічної освіти є постійна і активна взаємодія з іноземними партнерами. Як цього досягти? Все також через співпрацю з великим бізнесом», — резюмує Ксенія Прогожіна. Вона підкреслює, що всі зацікавлені особи повинні почати діалог, який стане фундаментом ефективної і дієвої дорожньої карти щодо виходу даної сфери освіти з глибокої кризи.