Думка: Сільгоспкооперативи вирішать питання зі збутом продукції

07 лютого 2019, 08:00 2354

У світі 80% продукції аграрного сектору виробляється та реалізується через сільськогосподарську кооперацію. У країнах Азії цей відсоток зростає до 90%. У Європі — від 60%. В Україні ж існує всього 1097 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, із цієї кількості реально здійснюють господарську діяльність всього 589. Такі цифри вказують на необхідність активно розвивати в Україні кооперативний рух.

Про це AgroPortal.ua повідомив народний депутат України, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ Вадим Івченко.

«В одноосібних чи фермерських господарствах інколи дуже витратно впроваджувати ті чи інші види діяльності. А кооперативи дають можливість дрібним господарствам об’єднатися для проведення спільної діяльності, що дає набагато кращий результат, ніж така діяльність здійснюється господарствами поодинці. У цілому, створення кооперативів — це шлях до виробництва більш якісної продукції сільськими дрібними товаровиробниками та реальна можливість покращити сімейний бюджет і подолати проблему бідності на селі. Також, завдяки об'єднанню в кооперативи, селяни можуть захищати себе від диктату монополістів і посередників», — зазначає Вадим Івченко.

За його словами, сільськогосподарські кооперативи здатні взяти на себе функції щодо маркетингу і збуту продукції, оскільки для окремого виробника маркетингові дослідження можуть бути достатньо дорогими. І, як зазначає Вадим Івченко, саме маркетингова і збутова діяльність має особливе значення для виживання дрібних ферм в умовах трансформації АПК України та його інтеграції до міжнародних ринків.

«Кооперація є незворотнім і необхідним процесом. Цей процес стане завершальним у ринковій трансформації аграрного сектору української економіки. Для цього потрібно змінити державницьку політику в аграрній сфері, і держава має створити умови для того, аби люди могли заробляти собі на життя», — відмічає Вадим Івченко.