Думка: Ринок землі стимулюватиме розвиток переробної галузі

05 листопада 2018, 13:03 2115

Після відкриття ринку землі аграрні підприємства будуть дуже зацікавлені у створенні переробної галузі.

Таку думку висловила директор з юридичних питань «Астарта-Київ» Лілія Тімакіна під час III щорічної Аграрної юридичної конференції, організованої компанією «ПроАгро».

За її словами, сьогодні ринок землі далекий від досконалості, і, окрім того, існує багато проблемних питань землекористування, які потребують висвітлення та вирішення.

«Ті акти, які на сьогоднішній день зареєстровані у Верховній Раді, не захищають права аграріїв. Тому ми маємо захищати і представляти інтереси аграрного сектору. Зокрема, в нашій компанії проводимо інвентаризацію земельного банку. До кінця року радимо всім аграрним компаніям навести лад у своїй землі. Ми охоче поділимося своїми напрацюваннями з тими, кому це потрібно», — зазначила Лілія Тімакіна.

Фахівець також визначила ключові ризики відкриття ринку землі, які необхідно передбачити:

- викуп земельної ділянки. Необхідно прописати, що право викупу земельної ділянки має підприємство, яке її обробляє. Так збережемо аграрну галузь і прибутковість;

- не дозволяти фізичним особам, які не задіяні в сільському господарстві, придбавати землю у розмірі більш ніж 100 га задля уникнення спекуляцій;

- продаж державної землі на електронних торгах;

- походження грошей, за які купується земля, має бути прозорим.