Думка: Ринок добрив нагадує забіг із перепонами

07 грудня 2021, 10:55 2222

Ситуація на ринку мінеральних добрив ніби стабілізувалася: світові та локальні ціни відносно стабільні завдяки уповільненню росту вартості природного газу. З іншого боку, учасники ринку відчувають напругу, яка нагадує стартову доріжку перед забігом із перепонами.

Про це розповів керівник LNZ Energo Роман Кравець.

«Місяць тому наша команда прогнозувала два сценарії розвитку подій. Перший — це подальше зростання ціни на природний газ і колапс ринку мінеральних добрив. Другий — стабілізація цін, але можливий дефіцит. Зараз із великою впевненістю можна сказати, що саме дефіцит буде основним драйвером росту цін на мінеральні добрива на початку наступного року», — зазначає Роман Кравець.

За його словами, в сезон Україна входить з мінімальними складськими запасами. Виробники через високу ціну на газ вимушені були значно скоротити обсяги виробництва.

«Для прикладу, у жовтні виробництво в Україні аміачної селітри зменшилось на 24%, а карбаміду — на 54%. Також через високу вартість мінеральних добрив трейдери та сільхозвиробники значно зменшили свої закупівлі в міжсезоння. Основні причини наступні: брак оборотного капіталу, стрімкий ріст цін на продукцію, що постійно відтерміновував її продаж, а також надія на зниження цін у сезон», — пояснює керівник LNZ Energo.

Він додає, що така ситуація не унікальна для нашої держави. Аналогічні проблеми спостерігалися і на світовому рівні. Це вплинуло на обсяги доступного імпорту мінеральних добрив. Багато країн навіть штучно обмежили експорт задля захисту внутрішнього ринку. Як приклад, з 1 грудня 2021 року Росія, яка є одним зі світових лідерів ринку, ввела квоти на експорт мінеральних добрив.

N.B. Дробове внесення: як аграрії економлять на добривах

«Протягом минулих років виробники добрив у сезон працювали із 100% завантаженням своїх потужностей. Навіть при таких умовах ми моментами могли спостерігати дефіцит продукції та ажіотажне зростання цін. Цього року темпи виробництва навряд чи досягнуть значень попередніх років. Тому, на мою думку, ажіотаж на мінеральні добрива буде нормою протягом зими-весни 2022 року», — переконаний експерт.
Він також наголосив, що влітку команда компанії LNZ Group переконувала багатьох клієнтів закупити, як мінімум, частину необхідного природного газу на осінь. Це допомогло б застерегти від різких коливань ціни. На жаль, більша частина партнерів перенесли прийняття рішень на «спот» і були змушені купувати природний газ втричі дорожче.

«Стосовно добрив, то купівля зараз навряд чи дасть таку економію, як це було б улітку чи на початку осені, але гарантуватиме сільгоспвиробнику своєчасність поставки добрив для проведення успішної посівної кампанії», — підсумував Роман Кравець.