Думка: Після відміни мораторію власники землі можуть отримати компенсації

12 вересня 2018, 14:58 2908

Скасування Конституційним Судом України мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення може призвести до виплат компенсацій власникам землі за недоотриманий прибуток.

Таку думку висловив керівник групи радників прем'єр-міністра України Іван Міклош, коментуючи «АгроЮг» подання народних депутатів до КСУ щодо скасування мораторію на продаж землі.

За його словами, через заборону на продаж землі 7 мільйонів власників можуть її здавати лише у оренду за дуже низькими цінами, чим порушуються їхні права.

«Суд може постановити виплатити їм компенсації, що небезпечно для держави з фіскальної точки зору», — заявив Міклош.

У той же час він виступає за якнайшвидше скасування мораторію на продаж землі, що, на його думку, пришвидшить розвиток регіонів та малого і середнього бізнесу в Україні.

«Коли власники не можуть нічого зробити зі своєю власністю, в тому числі продавати, то це ненормально. Про це вже заявив Європейський суд з прав людини, що це проти прав людини. Я згоден з тими, хто каже, що коли буде відкрито ринок землі, то це стане одним з найбільших потенціалів для розвитку регіонів, для створення малого та середнього бізнесу. Фермерства практично не існує сьогодні в Україні — тільки великі агрохолдинги. З будь-якої точки зору — з юридичної, економічної, з точку зору прав людини — мораторій треба скасовувати», — підкреслив експерт.